knhs f-proeven

Als je wilt testen hoe ver je bent in het rijden kun je in overleg met je instructeur mee doen aan de F-rijproeven van de FNRS. Deze starten bij proef F1 en eindigen bij proef F15.

Als je voor het eerst meedoet bepaalt je instructeur bij welke proef je kunt beginnen. Wanneer je al op een hoger niveau bent maar je nog nooit een proef hebt gereden, mag je in overleg met je instructeur instromen tot de F6. Dan mag je de eerste proeven overslaan en beginnen in, bijvoorbeeld, de F6. Wanneer je al eens eerder een FNRS proef hebt gereden en hierbij een diploma hebt behaald, kun je niet meer opnieuw instromen.

Inschrijven
Vanaf het moment dat de inschrijvingen geopend zijn, kun je je inschrijven via deze site. Er wordt dan een melding op de homepage geplaatst. Ook wordt er aan alle ruiters waarvan het email adres bekend is, een email verstuurd met daarin een aankondiging. 

Uiterlijk 24 uur voor een proef of wedstrijd kun je je afmelden. Dit kan per mail bij het wedstrijdsecretariaat: wedstrijden@dehofruiters.nl.

Startlijsten
Een proeven dag is verdeeld in 2 blokken. Ieder blok geeft ruimte aan ongeveer 30 ruiters. Totaal kunnen er ongeveer 65 ruiters meedoen op een proeven dag. Bij ongeveer 65 inschrijvingen is de inschrijflijst vol en wordt de startlijst gemaakt. De inschrijvingen die daarna binnenkomen, komen op de reservelijst te staan. De lijst wordt gemaakt op volgorde van dag en tijd van binnenkomst van de inschrijving. Bij afmelding binnen de startlijst, wordt de reservelijst geraadpleegd.

Uiterlijk een week voor de proeven dag wordt de startlijst bekend gemaakt. Dit gebeurt per e-mail en wordt ook geplaatst op deze site. Het is belangrijk om regelmatig je starttijd op de site te checken, dit in verband met vele wijzigingen!

Aanmelden
Op de dag van het rijden dien je je minimaal 1 uur voor je starttijd te melden bij de Evenementen Commissie met je ruiterpaspoort. Ook de kosten voor deelname moeten dan worden voldaan. Dit geld is bedoeld voor het inhuren van de jury, het gebruik van de manege, de huur van de paarden en pony’s en de kosten voor de prijzen. Bij vragen of opmerkingen kun je je altijd melden bij de tafel van de Evenementen Commissie.

Theorie
De theorie maak je op dezelfde dag als dat je de proef rijdt. De Evenementen Commissie kan je vertellen wanneer en waar je de theorie mag maken.

De theorie kan je vinden in het FNRS handboek “Leer paardrijden met plezier”. Het boek is op de manege achter de bar te koop.

Kledingvoorschrift
Bij de FNRS gelden er een aantal kledingvoorschriften:

Basistenue – verplicht bij elk tenue!

 • Veiligheidshelm met CE-markering en het EN 1384-teken
 • Effen witte- of donkere rijbroek
 • Rijlaarzen van rubber of leer of jodphurs in combinatie met minichaps (zonder franje!)
 • Handschoenen zijn niet verplicht, alleen witte handschoenen zijn toegestaan
 • Lange haren in een vlecht of knotje eventueel met een witte of zwarte strik of kralennetje
 •  

– Wit zadeldek is toegestaan, maar niet verplicht. Dit wordt niet meegenomen in de beoordeling –

Clubtenue

 • De Hofruiters sweater, eventueel met wit kolletje of witte blouse hieronder. De Hofruiters sweater is verkrijgbaar tijdens evenementen of te bestellen bij de Evenementen Commissie, zie voor meer informatie onze pagina clubkleding.

Wedstrijdtenue

 • Rijjasje, zwart is meest voorkomende kleur
 • Wit shirt met witte plastron met plastron-speld
 • Witte rijbroek
 • Handschoenen zijn verplicht en moeten wit zijn
 •  

Opzadelen, inrijden en proef rijden
Als je de eerste bent die deze dag op je paard/pony rijdt, wordt er verwacht dat je je paard/pony goed poetst, net zoals voor de les (goed borstelen, hoeven uitkrabben, zadel, dekje en hoofdstel opdoen).

Overleg met de Evenementen Commissie hoe lang je mag inrijden en hoe veel je mag galopperen. Dit is om kreupelheid bij de paarden en pony’s te voorkomen. Ze lopen op deze dag al extra en mogen dus niet overbelast worden.

Ouders/verzorgers mogen de inrijbak in om te assisteren bij het opstijgen en afstijgen, maar moeten direct hierna de inrijbak verlaten. Je rijdt voor jezelf, er wordt geen les gegeven. Houd rekening met de andere ruiters en volg de rijbaanregels. Je mag natuurlijk onderdelen uit je proef oefenen, maar er mag niet voorgelezen worden.

In de inrijbak wordt je gewaarschuwd als het tijd is om naar de grote rijbak te gaan om je proef te rijden. Samen met je lezer ga je naar de rijbak toe en wacht je tot deze wordt opengedaan. Je lezer gaat ook de rijbak in en ongeveer ter hoogte van de letter E staan. De jury, die boven de kantine zit, zal een seintje geven naar de voorlezer wanneer je mag beginnen.

Als je je proef hebt gereden ga je naar de inrijbak om je paard een paar rondjes uit te stappen. Wanneer je paard wordt overgenomen, stap je in de inrijbak af zodat de volgende ruiter hem kan overnemen. Wanneer je klaar bent mag je afstappen en je paard of pony op stal zetten en afzadelen. Dit op dezelfde manier als dat je na de les doet (hoeven uitkrabben, zadel opruimen, bit schoonspoelen, enz.).

Lezers
De proeven F1 tot en met F3 worden vaak voorgelezen door jouw instructeur. Overleg in de les of de instructeur aanwezig zal zijn of je zelf voor een voorlezer moet zorgen. Dit kan bijvoorbeeld je vader of moeder zijn, broer of zus, vriend of een vriendin. Vraag aan je instructeur of ze een keer tijdens de les mogen oefenen, als zij nog geen ervaring hebben met voorlezen. Als je echt geen lezer kan vinden, laat het dan weten aan de Evenementen Commissie.

Het formulier waarop de onderdelen van de proef beschreven staan heet een protocol. In het protocol vermeldt de jury haar beoordeling. De jury geeft punten voor de verschillende oefeningen en beoordeelt ook de ruiter. Het aantal promotiepunten wat je nodig hebt om te promoveren naar een hogere klasse zijn:

 • F1 > 1 promotiepunt
 • F2 > 1 promotiepunt + theorie
 • F3-F8 > 2 promotiepunten + theorie F4, F6, F8
 • F9-F20 > 3 promotiepunten + Theorie F10

Een promotiepunt behaal je door met je proef minimaal 210 punten te scoren. Het is niet mogelijk om meerdere promotiepunten in 1 proef te behalen.

Theorie
Aan veel even F-proeven zijn FNRS-diploma’s verbonden. Voor het behalen van de diploma’s F2, F4, F6, F8 en F10 moet je ook een theorie gedeelte halen. Je krijgt een diploma als je voor het rijden meer dan 210 punten hebt behaald en 3 of minder fouten in de theorie hebt gemaakt. De theorie bestaat uit 10 meerkeuze vragen. Indien er in de theorie meer dan 3 fouten worden gemaakt, moet de theorie worden overgedaan. Als je de tweede keer weer meer dan 3 fouten maakt moet het geheel worden overgedaan, dus de praktijk en de theorie.

Uitslag
Bij het wisselen van de jury wordt de uitslag bekend gemaakt en hoor je of je een van de dagprijzen hebt gewonnen en of je een promotiepunt of diploma hebt gehaald. Dit wordt ook ingetekend in je ruiterpaspoort. Kijk op de startlijst ook altijd even wanneer de prijsuitreiking is. Dit is aan het einde van een blok.

Adres

Manege De Fruithof
Dorpsstraat 5
6666 AE Heteren

Correspondentie

Volg ons!