knhs f-proeven

Als je wilt testen hoe ver je bent in het rijden kun je in overleg met je instructeur mee doen aan de F-rijproeven van de FNRS. Deze starten bij proef F1 en eindigen bij proef F15.

Welke proef moet ik rijden?
Als je voor het eerst meedoet bepaalt je instructeur bij welke proef je kunt beginnen. In principe beginnen ruiters in de F1, dit is de eerste proef (zonder galop).

Welke pony of paard mag ik inschrijven?
Overleg dit altijd met je instructie!

Je moet 3 verschillende pony’s en/of paarden invullen. Je moet hier wel al eens of vaker op gereden hebben. Deze moet ook in jouw leslijst staan. Houdt ook een beetje rekening met je niveau, lengte/gewicht. Je mag ook een 4e keuze opgeven, deze mag ook buiten je leslijst staan.

Alle inschrijvingen worden gecontroleerd door je instructrice, indien zij dit nodig vindt passen wij de pony/paard keuze aan.

Wat heb ik nodig om mee te doen met de F-proeven?
Je moet lid zijn van Rijvereniging de Hofruiters, op Manege de Fruithof rijden (in een groepsles en/of privéles), tevens dien je lid te zijn van de KNHS/FNRS en in het bezit te zijn van een ruiterpaspoort (blauw boekje KNHS/FNRS waar de behaalde proeven in worden genoteerd). Heb je nog geen paspoort, geen probleem: meld dit even aan de tafel van het secretariaat op de dag zelf. Het is handig om te oefenen, dus zeg tegen je instructie dat je meedoet!

Inschrijven
Vanaf het moment dat de inschrijvingen geopend zijn, kun je je inschrijven via deze site. Dit is ongeveer een maand van tevoren. Er wordt dan een melding op de homepage geplaatst. Ook wordt er aan alle ruiters waarvan het email adres bekend is, een email verstuurd met daarin een aankondiging.

We vragen jullie om geen voorkeuren van tijden te mailen, hier kunnen wij geen rekening mee houden.  Als je alleen op een bepaalde tijd kunt, dan kan je beter een volgende keer meedoen.

Afmelden?
Uiterlijk 24 uur voor een proef of wedstrijd kun je je afmelden. Dit kan per mail bij het wedstrijdsecretariaat: wedstrijden@dehofruiters.nl of bellen naar de manege 026-4722902.

Startlijsten
Een proeven dag is verdeeld in 3 blokken. Totaal kunnen er ongeveer 65 ruiters meedoen op een proeven dag. Bij ongeveer 65 inschrijvingen is de inschrijflijst vol en wordt de startlijst gemaakt. De inschrijvingen die daarna binnenkomen, komen op de reservelijst te staan. De lijst wordt gemaakt op volgorde van dag en tijd van binnenkomst van de inschrijving. Bij afmelding binnen de startlijst, wordt de reservelijst geraadpleegd. Mocht je op de reservelijst staan en komt er geen plekje vrij voor je, dan krijg je bij de volgende keer inschrijven voorrang op de overige inschrijvingen.

Uiterlijk een week voor de proeven dag wordt de startlijst bekend gemaakt. Deze wordt op onze site geplaatst. Houdt dit dus zelf in de gaten! Het is belangrijk om regelmatig je starttijd op de site te checken, dit in verband met vele wijzigingen.

Aanmelden op de dag zelf, hoe gaat dit?
Op de dag van het rijden dien je ongeveer 1 uur voor je starttijd te melden bij het wedstrijdsecretariaat (achter in de kantine). De kosten voor deelname moeten dan worden voldaan, dit is €10 per ruiter (€8 als je met je eigen paard meerijdt). ALLEEN CONTANT! Dit geld is bedoeld voor het inhuren van de jury, het gebruik van de manege, de huur van de paarden en pony’s en de kosten voor de prijzen. Bij vragen of opmerkingen kun je je altijd melden bij de tafel van het wedstrijdsecretariaat.

Opzadelen, inrijden en proef rijden…hoe gaat dit?
Begin niet te vroeg voor je starttijd met poetsen, het is ten slotte zondag voor de pony’s en paarden. Geen knotjes of vlechtjes maken!!! Ben je de eerste die deze dag op je paard/pony rijdt? Dan wordt er verwacht dat je je paard/pony goed poetst, net zoals voor de les (goed borstelen, hoeven uitkrabben, zadel, dekje en hoofdstel opdoen). We gebruiken alleen manegedekjes, geen andere dekjes! (geldt niet voor eigen pony/paard).

Overleg met het wedstrijdsecretariaat hoe lang je mag inrijden en hoeveel je mag galopperen. Dit is om kreupelheid bij de paarden en pony’s te voorkomen. Ze lopen op deze dag al extra en mogen dus niet overbelast worden.

Het inrijden is in de kleine bak, het proefje rijden is in de grote bak. . Bij de inrijbak staat er begeleiding. In de grote bak staan witte hekjes, omdat de wedstrijdafmetingen kleiner zijn dan de bak is. De pony’s en paarden kennen dit. De jury zit boven in de kantine, of in een aparte ruimte in de kantine (bij C).

1 PERSOON PER RUITER mag de inrij bak in om te assisteren bij het opstijgen en afstijgen, maar moeten direct hierna de inrijbak verlaten. Je rijd voor jezelf, er wordt geen les gegeven. Houd rekening met de andere ruiters en volg de rijbaanregels. Je mag natuurlijk onderdelen uit je proef oefenen, maar er mag niet voorgelezen worden.

In de inrijbak wordt je gewaarschuwd als het tijd is om naar de grote rijbak te gaan om je proef te rijden. Samen met je lezer of begeleider ga je naar de grote bak toe en wacht je tot deze wordt opengedaan. Je lezer gaat ook de rijbak in en ongeveer ter hoogte van de letter E staan. De jury zal een seintje geven naar de voorlezer wanneer je mag beginnen.

Wie leest mijn proefje voor?
De proeven F1 tot en met F3 worden voorgelezen door jouw instructeur of een vervanger (instructie of wedstrijdcommissie, dit wordt geregeld).

Rijd je F4 of hoger, dan regel je zelf een voorlezer (vraag iemand op stal, een familielid, vriend/vriendin, enzovoort).

Klaar met je proefje, wat nu?
Als je je proef hebt gereden ga je naar de inrijbak om je paard een paar rondjes uit te stappen. Wanneer je paard wordt overgenomen, stap je in de inrijbak (kleine bak) af zodat de volgende ruiter hem/haar kan overnemen. Wanneer deze niet wordt overgenomen, mag je na het uitstappen afstappen en je paard of pony op stal zetten en afzadelen. Dit doen we op dezelfde manier als dat je na de les doet (hoeven uitkrabben, zadel opruimen, bit schoonspoelen, enz.).

Wat is een protocol?
Het formulier waarop de onderdelen van de proef beschreven staan heet een protocol. In het protocol vermeldt de jury haar beoordeling. De jury geeft punten voor de verschillende oefeningen en beoordeelt ook de ruiter. Het aantal promotiepunten wat je nodig hebt om te promoveren naar een hogere klasse zijn:

F1 > 1 promotiepunt
F2 > 1 promotiepunt + theorie
F3-F8 > 2 promotiepunten + theorie F4, F6, F8
F9-F15 > 3 promotiepunten + Theorie F10

Een promotiepunt behaal je door met je proef minimaal 210 punten te halen. Het is niet mogelijk om meerdere promotiepunten in 1 proef te behalen.

Theorie
Aan de even F-proeven is een theorie-deel verbonden. Dit wordt op de dag zelf afgenomen (dit is schriftelijk, maar kan ook mondeling…geef het even aan als je dit wil). Dus bij F2, F4, F6, F8 en F10 moet je ook een theorie gedeelte halen, deze bestaat uit 10 meerkeuze vragen. Indien er in de theorie meer dan 3 fouten worden gemaakt, moet de theorie worden overgedaan.

Het boek ‘ Leer Paardrijden met plezier’ is samen met een proevenboekje (hier staan dus alle proeven in) te koop aan de bar van de manege voor €27,50

Uitslag
Bij het wisselen van de jury wordt de uitslag bekend gemaakt. Je hoort dan of je een van de dagprijzen hebt gewonnen en of je een promotiepunt hebt gehaald. Dit wordt ook ingetekend in je ruiterpaspoort. Kijk op de startlijst ook altijd even wanneer de prijsuitreiking is. Dit is aan het einde van een blok.

Kledingvoorschrift
Wedstrijdtenue:
Bestaat uit een rijjas (type colbert) met overhemd, blouse of wedstrijdshirt met een witte, beige of gele rijbroek.

Ook toegestaan bij F-proeven:
Manegetenue/Clubkleding: Effen sweater of bodywarmer (Clubkleding is te koop aan de tafel van het wedstrijdsecretariaat) in combinatie met overhemd of shirt met korte of lange mouwen. Kleur paardrijbroek: effen, geen felle kleuren.

We gebruiken de manegedekjes, dus geen andere dekjes!

Verplicht:
Veiligheidshelm met CE-markering VG1 01.040.2014-12 of het EN 1384-teken.
Rijlaarzen of jodphurs met chaps (geen franjes).
Handschoenen mag, is niet verplicht. Als je ze wel draagt, dan moeten zij licht van kleur zijn.
Lange haren in een vlecht of knotje.

Zweep: overleg even met je instructie hoe lang deze mag zijn!

Adres

Manege De Fruithof
Dorpsstraat 5
6666 AE Heteren

Correspondentie

Volg ons!

Scroll naar boven